मुख्य मेनू खोलीं

बोल्निहारन के संख्या के अनुसार भाषावन के सूची

Top languages by population per Nationalencyklopedin
स्थान भाषा
वक्ता
मिलियन में
2007 (2010)
प्रतिशत
कुल जनसंख्या
दुनिया
(2007)
1 मंदारिन 935 (955) 14.1%
2 स्पेनिश 390 (405) 5.85%
3 अंगरेजी 365 (360) 5.52%
4 हिन्दी [नोट 1] 295 (310) 4.46%
5 अरबी भाषा 280 (295) 4.23%
6 पुर्तगाली भाषा 205 (215) 3.08%
7 बंगाली भाषा 200 (205) 3.05%
8 रूसी भाषा 160 (155) 2.42%
9 जापानी भाषा 125 (125) 1.92%
10 पंजाबी भाषा 95 (100) 1.44%
11 जर्मन भाषा 92 (95) 1.39%
12 जावानी भाषा 82 1.25%
13 वू 80 1.20%
14 मलय 77 1.16%
15 तेलुगु 76 1.15%
16 वियतनामी 76 1.14%
17 कोरियाई भाषा 76 1.14%
18 फ्रांसीसी भाषा 75 1.12%
19 मराठी 73 1.10%
20 तमिल 70 1.06%
21 उर्दू 66 0.99%
22 तुर्की 63 0.95%
23 इटालियन भाषा 59 0.90%
24 यू (incl. Cantonese) 59 0.89%
25 थाई 56 0.85%
26 गुजराती 49 0.74%
27 जिन 48 0.72%
28 दक्खिनी मीन (incl. Hokkien and Teochew) 47 0.71%
29 फारसी 45 0.68%
30 पोलिश 40 0.61%
31 पश्तो 39 0.58%
32 कन्नड़ 38 0.58%
33 जियांग 38 0.58%
34 मलयालम 38 0.57%
35 सुंदानी 38 0.57%
36 होसा 34 0.52%
37 ओडिया (Oriya) 33 0.50%
38 बर्मी भाषा 33 0.50%
39 हक्का 31 0.46%
40 यूक्रेनियाई 30 0.46%
41 भोजपुरी 29[नोट 2] 0.43%
42 तागालोग 28 0.42%
43 योरूबा 28 0.42%
44 मैथिली 27[नोट 2] 0.41%
45 उज़्बेक 26 0.39%
46 सिंधी 26 0.39%
47 अम्हारिक 25 0.37%
48 फूला 24 0.37%
49 रूमानियाई भाषा 24 0.37%
50 ओरोमो 24 0.36%
51 इग्बो 24 0.36%
52 अज़रबैजानी 23 0.34%
53 अवधी 22[नोट 2] 0.33%
54 गान चीनी 22 0.33%
55 सेबुआनो (Visayan) 21 0.32%
56 डच 21 0.32%
57 कुर्द 21 0.31%
58 सर्बो-क्रोशियाई 19 0.28%
59 मालगासी 18 0.28%
60 सरैकी 17[नोट 3] 0.26%
61 नेपाली 17 0.25%
62 सिंहली 16 0.25%
63 चित्तागोनिआँ 16 0.24%
64 झुआंग 16 0.24%
65 खमेर 16 0.24%
66 तुर्कमेनिस्तानी 16 0.24%
67 असमिया 15 0.23%
68 मादुरी 15 0.23%
69 सोमाली 15 0.22%
70 मारवाड़ी 14[नोट 2] 0.21%
71 मगही 14[नोट 2] 0.21%
72 हरियाणवी 14[नोट 2] 0.21%
73 हंगेरियन 13 0.19%
74 छत्तीसगढ़ी 12[नोट 2] 0.19%
75 ग्रीक 12 0.18%
76 चेवा 12 0.17%
77 डेक्कन भाषा 11 0.17%
78 अकान 11 0.17%
79 कजाक 11 0.17%
80 उत्तरी मीन 10.9 0.16%
81 सिल्हेटी 10.7 0.16%
82 ज़ुलू 10.4 0.16%
83 चेक 10.0 0.15%
84 किन्यारवाण्डा 9.8 0.15%
85 धुंधरी 9.6[नोट 2] 0.15%
86 हैतियाई क्रेओल 9.6 0.15%
87 पूरबी मीन (inc. Fuzhounese) 9.5 0.14%
88 इलोकानो 9.1 0.14%
89 क्वेचुआ 8.9 0.13%
90 किरुंडी 8.8 0.13%
91 स्वीडिश 8.7 0.13%
92 ह्मोंग 8.4 0.13%
93 शोना 8.3 0.13%
94 उइघुर 8.2 0.12%
95 हिलिगेनन (Visayan) 8.2 0.12%
96 मोसी 7.6 0.11%
97 झोसा 7.6 0.11%
98 बेलारूसी भाषा 7.6[नोट 4] 0.11%
99 बलूची 7.6 0.11%
100 कोंकणी भाषा 7.4 0.11%
कुल 5,610 85%

नोटसंपादन

  1. Refers to only Modern Standard Hindi here. The Census of India defines Hindi on a loose and broad basis. It does not include the entire Hindustani language , only the Hindi register of it. In addition to Standard Hindi, it incorporates a set of other Indo-Aryan languages written in Devanagari script including Awadhi, Bhojpuri, Haryanvi, Dhundhari etc. under Hindi group which have more than 422 million native speakers as of 2001.[1] However, the census also acknowledges Standard Hindi, the above mentioned languages and others as separate mother tongues of the Hindi language and provides individual figures for all these languages.[1]
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 This is only a fraction of total speakers; others are counted under "Hindi" as they regard their language a Hindi dialect.
  3. Numbers may also be counted in Punjabi above
  4. Only half this many use Belarusian as their home language.

संदर्भसंपादन